Télen is süt a nap és magas az UV sugárzás mértéke!

 

A bőrünket is védjük a káros UV sugarak ellen naptejjel, miért ne gondoskodnánk éppen a szemünk védelméről?

A szemüveglencsék UV védelme eltérő lehet. A Crizal Uv termékcsalád gondoskodik a teljeskörű Uv védelemről.

 

 

Crizal Prevencia réteggel pedig nemcsak az UV fény, hanem az ibolyakék sugarak ellen is biztonságban tudhatja szemét. Az ibolyakék sugarak retinasejt pusztulást okoznak, mely hosszútávon az időskori maculadegeneráció (AMD) kialakulását idézi elő.

 

 

 
Az AMD, vagy időskori makula degeneráció a szemben levő ideghártya egy kis területének, az éleslátásáért felelős sárgafoltnak a betegsége. Általában 50 éves kor felett jelentkezik, és a fejlett országokban a felnőttkori szerzett vakság leggyakoribb oka.

 

Mik az AMD tünetei?

A betegség eleinte nem okoz semmilyen panaszt, kialakulása általában évekig is eltarthat. A betegek először néhány elmosódott foltot láthatnak a látómező közepén, és gyakran több fényre van szükségük az olvasáshoz, míg a súlyosabb forma kezdetekor az egyenes vonalak (pl. ajtókeret) hullámosnak tűnhetnek. Később egy összefüggő nagyobb homályos folt alakul ki a látómező közepén, ami idővel egyre nagyobbá és sötétebbé válhat, növekvő területet véve el a központi látástól. Az ezzel járó központi látásvesztés megnehezíti az arcok felismerését, az olvasást, autóvezetést, vagy az olyan finom, apró részletek látását igénylő munkák végzését, mint például a varrás. Mivel a betegség csak a központi látást károsítja, a perifériás látás megmarad.

 

Mi az AMD oka és mik a formái?

A makula, vagy sárgafolt a szemben levő ideghártya egy kis területe, ami a legélesebb, részletekben leginkább gazdag központi éleslátásért felelős. A betegség ezt a területet teszi tönkre, míg a perifériás látásért felelős területet megkíméli.