Mikor érdemes kontaktlencsét választani?

A szemüvegviselők nagy része találkozik olyan élethelyzettel, mikor szemüvege akadályozza őt. Sportoláskor, vagy szórakozás közben gyakran merül fel az igény egy olyan megoldásra, amely a tökéletes látás biztosítása mellett nem jelent semmiféle kényelmetlenséget.

 A kontaktlencse olyan láthatatlan látáskorrekció, mely korlátlan szabadságot biztosít viselőjének, miközben korrigálja látását.

A lehetőségek tárháza korlátlan. Szinte mindenki szemére illeszthető kontaktlencse. A szemvizsgálat során nem csak a dioptriát kell megállapítani, hanem figyelembe kell venni a viselő életstílusát, igényeit, szemének sajátosságait.

A kontaktlencsegyártók nagy választékban kínálnak megoldást mindenki számára.

 

Napi viselet:
Minden lefekvés előtt ki kell venni a lencsét, azt kellő gondossággal tisztítani, öblíteni és fertőtleníteni szükséges. Éjszakára gondoskodni kell a lencsék előírás szerinti, szakszerű tárolásáról. Léteznek napi, kéthetes, havi kihordású kontaktlencsék. Minél rövidebb kihordású a kontaktlencse, viselése annál higiénikusabb.

A szemünk sajátosságai meghatározzák a választott lencse típusát (könnytermelés mértéke, görbület, oxigénáteresztés, érzékenység)

 

Éjszakai viselet: 
Csak a szakember tanácsára, az éjszakai viseletre alkalmas lencsék előírásszerű viselése engedélyezett, kizárólag rendhagyó esetek kezelésére (például kempingezés, szórakozás alkalmával)

 

A kontaktlencse illesztése:
Kivétel, vagy behelyezés előtt mindig és alaposan mosson kezet!
Mindig a kontaktlencse felhelyezése után kezdjen el sminkelni, és csak a lencse kivétele után kezdjen hozzá a smink eltávolításához.
A kontaktlencse viselés kényelme, komfortérzete csökkenhet fogamzásgátlók szedésének kezdetén, valamint a terhesség vagy menopauza ideje alatt, illetve erős dohányzás esetén. A fenti esetekben az illesztő szakember vagy szemorvos által ajánlott nedvesítő szemcseppeket kell alkalmazni.

 

 

Hasznos tanácsok kontaktlencseviselőknek:

 

Kérjük, hogy a megfelelő használat, viselés és karbantartás érdekében tanulmányozza ezt a kezelési útmutatót és tartsa be annak ajánlásait, előírásait. Fokozottan ügyeljen az ápolási és higiéniás szabályok betartására!